Makale

Web tabanlı Muhasebe(ticari) yazılımı nedir?

İnternet Explorer üzerinde çalışan yazılım uygulamalarıdır. Uzaktan erişim için de tasarlandıklarından Windows uygulaması olarak kullanılabildiği gibi web uygulaması olarak da çalışmaktadır.

Web tabanlı yazılım için internet almak zorunda mıyım?

Hayır. Bilgisayarınızda İnternet Explorer programının (Windows xp pro veya vista (bussines, ultimate)) olması yeterli.

Web tabanlı muhasebe(ticari) yazılımları güvenli mi?

Evet güvenli. Çünkü Üç katmanlı Güvenlik yapısıyla(database güvenliği, sunucu güvenliği, arayüz güvenliği) tasarlanan lila ticari yazılımı diğer Windows yazılımlarından daha güvenlidir.

Neden web tabanlı muhasebe(ticari) yazılımı?

Nedenlerinden bazıları;

İşyerinizde herhangi bir bilgisayara kurmanız yeterlidir. Clientlara herhangi bir şey yüklemeniz gerekmez. Hemen bağlanıp çalışabilirsiniz.

Zaman ve mekan kavramını unutturur. İstediğiniz herhangi bir yerden herhangi bir zamanda programınızı kullanabilirsiniz.

Yeni nesil teknolojiler kullanılarak tasarlandığından güncel teknolojilere kolaylıkla entegre edebilirsiniz.

Web tabanlı ticari yazılım kullanmak istiyorum. Ne yapmam gerekir?

İş yerinizde bilgisayar varsa ve Windows programı yüklü ise lila ticari yazılımını satın almanız yeterlidir.

Programı firma içinde kullanmak istiyorum. İnternet Bağlantısına ihtiyaç var mı?

Programı kullanmak için internet bağlantısı zorunlu değildir. Bilgisayara programı yüklemeniz yeterli. Diğer bilgisayarlardan kullanmak için de ağ bağlantılarının olması yeterlidir.

Dışardan Programa Bağlanıp kullanabilir miyim?

Evet bağlanıp kullanabilirsiniz. Bunun için programın yüklü olduğu bilgisayarın internet bağlantı modeminde port yönlendirmesi yapmanız gerekecektir. Port yönlendirmesi yaptıktan sonra ip ile bağlanıp kurum içerisinde kullanır gibi kullanabilirsiniz.

İnternet bağlantım kesilirse programı nasıl kullanacağım?

Kurum içinde kullanırken internet bağlantısına ihtiyacınız yok. Ağ üzerinden programı kullanabiliyorsunuz.. İnternet, firma dışından programa ulaşmak için gereklidir. Yani, Bu durumda sadece firma dışından programa bağlanıp kullanamayacaksınız.

Web tabanlı Lila Muhasebe programı dataları/bilgileri nerede tutuyor(kaydediyor) ?

Programı hangi bilgisayara kurduysanız datalar da o bilgisayarda depolanıyor.

Yedekleme yapabilir miyiz ve yedekleri nereye kaydediyor?

Elbette Yedekleme yapabilirsiniz. Ve mutlaka yedekleme yapmamız da gerekir. Programda yedekleme yap butonuna tıkladığınızda programın yüklü olduğu bilgisayara yedek dosyasını kaydeder.

Dışardan bağlanmak için 80 portonu açmam gerekiyor. Güvenliği nasıl sağlayabilirim.

Evet, dışardan bağlanmak için port açıp yönlendirmek gerekiyor. default olarak 80 portunu kullanıyoruz. Ama kullanıcı isterse farklı portlarla da çalışabilir.


Yeni Nesil Ön Muhasebe Yazılımı; Lila Mobil

Lila Yazılım tarafından oluşturulan ve tüm web tabanlı ön muhasebe programlarının en gelişmiş versiyonunu olan Lila Mobil Ticari, firmaların en büyük yardımcısıdır.

Kullanımı çok kolay olan Web tabanlı Lila Mobil,  Stok/depo yönetimi ve finans operasyonlarınızı verimli yönetme olanağı sağlar. Tüm ön muhasebe işlemlerinizi internet tabanlı ticari uygulamadan takip edebilirsiniz.

Lila Mobil Ticari yazılımı, fatura oluşturma ve yazdırma, Barkod/seri Takibi, kredi kartı ile online tahsilat, cari, kasa, banka, sipariş ve teklif ve anında raporlama gibi pek çok hizmeti içerisinde barındırıyor.

Lila Mobil Muhasebe programında; CRM, E-fatura/E-arşiv, N11 Entegrasyonu, gittigidiyor entegrasyonu, hepsiburada entegrasyonu, üretim, döviz takibi vs. detay modüller mevcut.

 Online Muhasebe Programı Lila Mobil, sunmuş olduğu kolay ara yüzü ve gelişmiş altyapısı ile tüm muhasebe fonksiyonlarını içinde barındırıyor. KOBİ firmaları için aranılan bir sistem olan Lila Mobil, akıllı telefon ve tabletlerden de kolayca yönetilebiliyor.

Lila Mobil Ticari Yazılım, kullanımı kolay, online muhasebe otomasyonudur.

Lila yazılım firmasından, sürekli destek ve güncellemeler ile kesintisiz hizmet alırsınız.


Bazıları Hep Kazanır, Peki Ama Nasıl?

Bütün şirketler büyümek ve daha fazla kazanmak ister. Peki ama başarılı ve sürekli kazanan bir firma olmak için yapılması gereken nedir?

Kazanmanın yolu basittir aslında: Doğru zamanda, doğru yerde olmak. Doğru yerde olmak için ise yapmanız gereken tek bir hareket vardır: Karar vermek!

Bir karar verdiyseniz, artık yoldasınız demektir. Tek bir amacınız vardır: Büyümek, kârınızı arttırmak ve günün sonunda mutlu ve huzurlu bir şekilde evinize dönmek…

İyi ama kâr nedir?

Şöyle düşünün: Kâr, bir teraziye benzer. Bu terazinin bir kefesinde gelirleriniz vardır, bir kefesinde ise giderleriniz. Eğer doğru bir yatırım yapmışsanız, yani huzurlu bir şekilde evinize dönüyorsanız gelirlerinizin kefesi ağır basmıştır. İşte, yüzünüzü güldüren bu iki kefe arasındaki farka biz kâr diyoruz.

Kâr elde etmenin formülü ise sade ve nettir: Gelirleri arttırmak, giderleri ise azaltmak…

Peki ama gelirler nasıl artar, gederler nasıl azaltılır? Günün sonunda evimize mutlu ve huzurlu bir şekilde dönmek için yapmamız gerekenler nelerdir?

İyi bir şirket, geçmişi, bugünü ve geleceği aynı anda düşünür; geçmişinden dersler alır, zamanın ruhunu yakalar ve yarına hep umutlu bakar. Kalıcı ve kuşatıcı değerler üretir; kendisini, rakiplerini, müşterilerini bir bütünün parçaları olarak görür. Kısacası iyi bir şirket;

  1. Doğru yatarım araçlarını bulur,
  2. Zamanı verimli kullanır,
  3. Kalite ve hizmet çıtasını yükselterek fiyat baskılarına boyun eğmez.
  4. Maliyetleri azalttır.
  5. Kalıcı değerler ürettir.

İyi de bu söyledikleriniz çoğu firma tarafından öteden beri bilinen gerçekler. Sanki bize söylemediğiniz eksik bir şeyler gibi, ne dersiniz?

Rivayet ederler ki halktan bir kişi bir gün, Zen ustası Rikyu’ya şöyle demiş: “Usta, bana En Üst Bilgeliğin kurallarını lütfen yazar mısın?” Rikyu hemen fırçasını almış ve “Dikkat!” diye yazmış. “Hepsi bu mu?” diye sormuş adam, “Başka bir şey eklemeyecek misin?” Rikyu tekrar fırçasını almış ve “Dikkat, dikkat!” diye yazmış. “Evet, ama” demiş adam, sıkılarak, “bu yazdıklarınızda hiçbir derinlik ve sır göremiyorum.” Rikyu, sıkılmadan ve bilgece, tekrar fırçasını eline alarak, “Dikkat, dikkat, dikkat!” yazmış. Adam kızgınlıkla bir kez daha sormuş: “Peki, dikkat kelimesinin anlamı nedir?” Rikyu aynı sakinlik ve bilgelik içinde cevaplamış bu soruyu: “Dikkat kelimesinin anlamı Dikkat’tir.”

Evet, belki bu söylediklerimiz herkes tarafından bilinmektedir ama gelin görün ki bunların uygulanması çok zordur. Çünkü basit olanı yapmak hem güzel hem de bir o kadar meşakkatlidir. Bütün bunları yapmak için “dikkatli” olmalı ve bütün gelişmelerin farkında olmalısınız. Dikkatli olmak ve farkındalık: İşte size her işi kolay kılacak iki güzel anahtar….

Bu mesele önemli galiba; biraz daha açmanızı istesek?

Farkında olmak yani bir şeye dikkat kesilmek şudur: Kendinizi ve karşınızdakileri tanımak...

Bu tanımanın ise üç aşaması vardır:

Birincisi: İş yapmak istediğiniz sektörü doğru bir şekilde analiz etmek, rakiplerinizi tanımaktır.

İkincisi ise: Müşterilerinizi, onların isteklerini anlamak, zamanın ruhunu doğru bir şekilde okuyarak onlara kalıcı ve faydalı çözümler üretmek, onlara doğru iş ortakları önermektir.

Ama en önemli adım ise üçüncü ve son adımdır: Kendi firmanızla ilgili A’dan Z’ye bütün verilere sahip olmak… Aylık ve yıllık gelirleriniz, satış değerleriniz ve rakamlarınız, başarı grafikleriniz, istatistikler, müşterilerinizin şirketinize olan bağlılık ve sadakat düzeyi, sizden memnuniyeti…

Eğer bütün bu bilgeler elinizin altındaysa, bu bilgelere en kısa ve kolay bir şekilde ulaşabiliyorsanız kazanmak için yapmanız gerekenler artık çok kolaydır.

“En büyük sermaye bilgidir,” diyorsunuz. Hızlı, verimli, kârlı bir iş hayatının anahtarı da bu bilgide saklı diyorsunuz. İyi ama biz bu bilgiye nasıl ulaşacağız peki?

Evet, bilgi en büyük sermayedir ve en büyük güçtür. En doğru yatırım bilgiye yapılacak yatırımdır. Maliyetleri aşağı çekerek kârınızı arttırmanın, güvenli ve kaliteli ürünler üretmenin, maksimum müşteri memnuniyetinin; işte bütün bunların yolu hep bilgide saklıdır…

Daha önemlisi, içinde bulunduğumuz teknoloji çağından bilgi bize hiç düşünemeyeceğimiz kadar yakın ve kontrolümüz altında.

Hem şirketimizle hem rakiplerimizle hem de piyasayla ilgili bütün verilere önünüzdeki bir bilgisayar, elinizdeki cep telefonu ya da tabletinize yükleyeceğiniz bir otomasyonla ulaşmak artık mümkün. Unutmayın: Sağlıklı bir veri akışı şirketiniz için hayati bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir veri akışı, bir insanın damarlarında dolaşan kan gibi önemli ve gereklidir.

Web tabanlı özelliğiyle her zaman ve mekânda kolay ve hızlı bir erişim imkânı sunan Lila Mobil Muhasebe Programı ile işlerinizi daha kolay yönetme ve ona tam olarak hâkim olma imkânı bulacaksınız.

Kullanımı çok kolay olan Web tabanlı Lila Mobil Programı ile stok/depo yönetimi ve finans operasyonlarınızı verimli ve en önemlisi güvenli ve basit bir şekilde yaparak, tüm ön muhasebe işlemlerinizi internet tabanlı ticari uygulamadan takip edebilirsiniz.

Lila Mobil Ticari Yazılım, fatura oluşturma ve yazdırma, barkod/seri takibi, kredi kartı ile online tahsilat, cari, kasa, banka, sipariş ve teklif ve anında raporlama gibi pek çok hizmeti içerisinde barındıran çok yönlü bir program olma özelliği taşıyor.

Lila Mobil Muhasebe programında; CRM, e-fatura/e-arşiv, N11 entegrasyonu,gittigidiyor entegrasyonu, hepsiburada entegrasyonu, üretim, döviz takibi gibi çok sayıda uygulama ve detay modüller mevcut.

Online Muhasebe Programı Lila Mobil, sunmuş olduğu kolay ara yüzü ve gelişmiş altyapısı ile tüm muhasebe fonksiyonlarını içinde barındırıyor. KOBİ firmaları için aranılan bir sistem olan Lila Mobil, akıllı telefon ve tabletlerden de kolayca yönetilebiliyor.

Lila Mobil Ticari Yazılım, kullanımı kolay ve pratik, online hizmet veren bir muhasebe otomasyon sistemidir.

Lila yazılım firmasından, sürekli destek ve güncellemeler ile kesintisiz hizmet alırsınız.

Unutmayın: Bilenler daima kazanır! Ama doğru bir yatırım ve yüksek bir kazanç sizin de hakkınız!

Lila Mobil Ticari Yazılım: En Kârlı Yatırım…


Neden Lila Web Tabanlı Muhasebe Programını almalıyım?

Nedenlerinden bazıları;

Cari açmak yok!

Stok açmak yok!

Tek Tuşla Fatura kesebilirsiniz.!

N11 veya gittigidiyor veya hepsiburada daki siparişleriniz otomatik olarak programa çekilir, siparişlerinizi tek tuşla faturalandırıp yazdırabilirsiniz. Satışlarınızın Cari ve stok takibini yapabilirsiniz.


Yazılım Nedir? Yazılıma neden İhtiyaç duyulur?

Yazılım nedir.?

Nesnelere hangi durumlarda ne yapılması gerektiğini belirtmektir, şeklinde kaba bir tarif yapılabilir. Tek başına bir anlam ifade etmeyen birçok nesne (malzeme, alet. bilgi), yazılımla anlamlı hale gelmekte, başka bir ifadeyle yazılım; anlamlı nesneler grubuna kişilik katmaktadır.

Yazılım, artık günlük hayatımızın her alanında varlığını sürdürmektedir. Kullandığımız tüm haberleşme cihazlarında, beyaz eşyada, Ulaşım araçlarında, Mutfak araçlarında, İş hayatımızda ve burada sayamayacak kadar çok alanda zorunlu hale gelmiştir.

Yazılıma Neden İhtiyaç duyuldu.?

21.yüzyıl bilginin egemenliğini sürdürdüğü bir çağ. Her anlamda her cephede bilginin arttığı bir dönemdeyiz. Her gün yeni icatlar, buluşlar yapılmakta. Yüzyıl önce bir tek araba varken (ve bu araba aylarca çalışıldıktan sonra üretilirdi.) bugün yüzlerce çeşit, model, renk ve farklı teknolojiye sahip araba bulunmakta.(Üretim bandından 2 dk.bir araba düşmektedir ) Araba yan sanayi bile başlı başına bir sanayi haline gelmiştir.Yada 100 yıl önce bilgisayar kavramı yokken bugün hayatın her alanına dahil olmuş ve kendi içinde bir çok bilim dalı sığdıracak kadar genişlemiştir.

Küresel anlamda hızla gelişen ve büyüyen bilgi dünyası, değişimlere açık olmalıdır. Oysa eski bildiklerimiz yeni bildiklerimizi yargılamakta sübjektif değerlendirmeler yapmaktayız. Bir insanın kafasında tutamayacak kadar bilgi mevcut olduğundan her analiz veya sentez binlerce insanın değerlendirmesine ihtiyaç duymaktadır

Yani bu dönemde yaratacağınız yeni ürün altyapısı karmaşık ve yoğun bilgi barındıracak ama kullanımı kolay ve basit hale getirmeniz gerekecektir.bu da ancak bilişim teknolojileri ile özelde de yazılım ile mümkündür.

Artık bir gerçeklik olan yazılımı biz ticari faaliyetlerimizde nasıl kullanabiliriz. Yada profesyonel olarak yaptığımız iş ile ilgili bize ne gibi katkılar yapabilir bunu düşünmeliyiz.

Yeni dönem bilgi ve zamanı iyi kullananların öne geçtiği dönemdir.


Ticari Yazılımlar; Yazılımdan Nasıl Faydalanabiliriz?

2000 yılı birçok değişikliği beraberinde getirdi, ama en önemlisi yeni ekonomi ve iş kurallarıydı. Önceleri para kazanmadan yatırıma teknolojiden iş olanaklarına kadar her alanda farklı deneyimler yaşanıyordu. Para kazanmak çok kolay olduğu gibi para batırmakta kolay olmuştu. Artık yeniş ekonomi iş kuralları geçerli. Bilinen doğrular değişti, alıştığımız gerçekler geçersiz oldu.

Tüm bu yeni koşullarda Yazılım bize nasıl katkılar sağlayabilir.?

Maliyet anlamında

Stratejik anlamda

Tüm bunları yazılım nasıl yapacak.?

 İş süreçlerinize uygun, iyi dizayn edilmiş bir ticari yazılım; operasyonlarınızı kontrol altında tutmanızı sağlar. Ticari yazılım; Tek tek insan veya süreçleri değil sistem entegrasyonunu önemli kılacak, yeni dönemde size gereken çeviklik ve hızı sağlayacaktır. 


Mobil Yazılımın Sağladıkları-Sıcak ve Soğuk Saha Satış Uygulaması

Mobil Yazılım

Teknolojinin Geleceği Mobil Uygulamalardır.Bilgisayar Dünyası, 3G ile birlikte GSM Sektörü ve Yazılım teknolojleri Mobil Uygulamalar için birlikte çalışmaktadır.Günlük hayatın her tarafında görmeye başladığımız ve gittikçe yaygınlaşan mobil dünya, köklü değişimlerin zorunlu kılmaktadır. Kurumların bu gerçeği gözardı etmeden mobil dünyada yerini alması doğru bir strateji olacaktır.

İş dünyasında olduğu kadar özel yaşantımızda da bilgi ve kontrolü çok kolaylaştıran mobil uygulamalar standartlarımızı da yükseltmektedir.Anında hava durumunu öğrenebilir veya yol durumunu sorgulayabiliriz cep telefonlarımızla.Personelimizin hangi noktada olduğunu görebilir veya güzergahını belirleyebiliriz.El terminaller ile her yerden sipariş alabilir veya fatura kesebiliriz(Sıcak Satış,Soğuk Satış).Bankacılık işlemlerini cep telefonlarımızdan yapmak artık normalleşti.Neredeyse tüm cafe veya lokantalarda  da elinde pda ile sipariş alan garson görmekteyiz.

Mobil uygulamalarının kolay erişilebilirliği, güvenilirliği hızla yaygınlaşmasını sağlamaktadır.Kurumumuzu ve çalışma şeklimizi bugünden mobil programlara entegre ederek  geleceğe taşımalıyız.Mobil cihazlar için geliştirilen ileri düzey uygulamalar ile optimum çözümlere ulaşabiliriz.

Niçin Mobil Yazılımlar

İletişim teknolojileri (telefon,internet vs.) coğrafi sınırları anlamsız hale getirmiştir.   Her türlü bilgi her noktada ulaşılabilir durumdadır.Bilgini ulaşılabirliği Standartları sürekli arttırmakta ve rekabeti sertleşmektedir.Küresel pazarda var olmak isteyen firmalar sürekli inovasyonlarla maliyetleri azaltmalı, ürün ve hizmetlerini daha hızlı sunmalı, müşteri neredeyse oraya taşımalıdır.

Sınırsız hareket kabiliyeti gerektiren iş dünyasının bu yeni kuralları Mobil Çözümlerin önemini her geçen gün arttırmaktadır.

Mobil yazılımların sağladığı faydalardan bazıları;

Çalışan verimliliğin arttırılması

Günlük ziyaret sayısının arttırılması

Satış marjı ve karın arttırılması

İş tekrarlarının kaldırılması ve hataların azaltılması

Anında ve güvenli veri aktarımı

Gelişmiş müşteri hizmeti

Daha hızlı ödeme işlemleri

Daha fazla müşteri memnuniyeti

Kolay Kullanım, Basitleştirilmiş kullanıcı dostu ekranlar


Mobil Yazılım - El Terminali

Mobil Yazılım- Sıcak ve Soğuk Saha Satış Otomasyonu

Bilgi teknolojilerdeki gelişmeler sayesinde bilgisayarlar gittikçe mobil olmakta ve  küçülmektedir. Bilgisayarlar, sanayide kullanılan el terminali ve cep telefonlarıyla  birleşerek daha fonksiyonel  hale geldi.

Genel olarak el terminali ismiyle yaygın olan el bilgisayarları; gerek offline gerekse online olarak kullanılabilmektedir. El terminalinin başlıca işlevi; barkodla sıcak satış ve soğuk satış yapma, ürün giriş-çıkışı ve depo sayımını pratik ve doğru yapmaktır.

Lila mobil paket programında;  ürün girişleri, sipariş, irsaliye ve satış faturası , depo durumu, cari bakiye gibi bilgilerinin  takibini yapabilirsiniz.

Lila Mobil  Kullanma Avantajları;


Gelir-Gider Yönetimi

Gelir Gider Yönetimi;  küçük çaplı işletmelerden en büyüğüne kadar  rahatça  ve kolaylıkla kullanabileceğiniz günlük gelir ve giderlerinizi işleyerek, kasanızın takibini yapabileceğiniz bir uygulamadır. Olabildiğince basit tasarlanmış ve işlevseldir.

İşletmenizin aylık giderleri (harcamaları) ve gelirleri (kazançları) kayıt altında tutabilirsiniz. Bu harcamaları ve kazançları hangi ayda ne kadar veya yıllık toplam ne kadar olduğuna göre listeleme yapabilir veya döküm alabilirsiniz.

Faydaları;

  1. Gelir-Giderlerinizi tek sayfada görebilir,firmanızın gelir-gider dağılımını izleyebilirsiniz.
  2. Firma sahibi veya Ortağı iseniz sürekli hesap sormanıza veya hesap vermenize gerek kalmaz.Yetkililer istediği zaman girip son duruma bakabilir.
  3. Giderlenizi kısmak isterseniz, özet gider tablosundan hangi gideri ne kadar kısabilirim sorusuna cevap alabilirsiniz.

Pos İşlemleri ve Takibi

Kredi kartı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Ticari işletmelerimiz de satış hacmini artırmak için bir veya birkaç bankanın pos makinasını bulundurmak zorunda kalıyor. Ve beraberinde pek çok sorunla karşılaşabiliyor. Şöyle ki;

Hangi banka pos hesabında ne kadar paranızın  olduğu ?

Bu paraların  zaman hesabanıza geçeceği?

Ne kadarın hesaba  geçtiği ne kadarının geçmediği ?

Ne kadar komisyon kesintisi olduğu veya olacağı ?

İhtiyaç  durumunda  nakte dönüştürmek istediğinde ne kadar kesinti yapılacağı? gibi pek çok sorunun cevabını  Lila pos yazılımında bulabilir, işlemlerinizin doğru kaydını yapabilir,   raporlayabilirsiniz.

Hem de uygun fiyata ! 


Çek Takibi - Çek İşlemleri

ÇEK TAKİBİ

Ticari Faliyetlerinde,- yaptığı alış-verişlerde- çek kullanan- ödeme ve tahsilat- yapan firmaların, tüm çek işlemlerini ve bu işlemlerin cari ve muhasebe ilişkilerinin takibini sağlayan entegre yazılımdır.

NELER YAPABİLİRSİNİZ

Çeklerin tek veya bordro olarak takip olanağı.

Çek detaylı portföy takibi (giriş,ciro,banka tahsilat,banka teminat,banka takas)

Çek detaylı banka takibi (takastan tahsilat,teminattan portföy,teminattan tahsilat,karşılıksız)

Çek detaylı iade işlemleri (portföyden müşteriye iade,cirodan portföye iade,karşılıksızdan müşteriye iade)

Kendi çekinizin detaylı takibi (ödeme ve iade)

Çek Extre –Çekin tüm hareketlerinin detayını görebilme

Çek Hareket Liste- Kuruma ait tüm çek harektlerini detayları ile görebilme, gelişmiş çek arama

Çek Vadesi geldiğinde uyarı alabilme

Çek hareketlerinin Otomatik muhasebeleştirmesi

Tüm çek işlemlerinin dökümünü alabilme

Çek  girişte ortalama vade, ortalama tutar görme özelliği


Stok Takibi ve Depo Yönetimi

Tüketici istek ve tercihleri hızlı bir şekilde değişiyor. Teknoloji hızla ilerliyor ve buna paralel olarak da rekabetçiler hızlı bir değişim gösteriyor. Tüm bunlar ürün çeşitlerinin artmasına neden olduğu için stokların takibi ve kontrolü zor ve karmaşık bir hale geliyor.

Üretimin maliyeti ve bu üretim için harcanan ürünlerin maliyetini en aza indirmek ve rekabet gücünü arttırmak için Stok ve Depo Yönetimini çok iyi belirlemek gerekir.

Doğru malzemeyi doğru miktarda, doğru zamanda, doğru yerde, istenilen kalitede ve uygun maliyetle bulundurmak.

-Günümüz piyasa koşullarında maliyeti en aza indirip, kârı yükseltmek.

-İşletmenize gelen ürün taleplerini en az hatayla tahmin etmek.

-İşletmeniz için gerekli olacak minimum ürün miktarının tespiti.

-Siparişlerinizin uygun zamanda ve miktarda verilmesi.

Uygun maliyetli bir stok politikası için önemlidir. Böylelikle üretim hızının dengesi ve sürekliliği sağlanarak zamandan ve maliyetten tasarruf edilecektir.

Stok Yönetimi

Üretim verimliliğini arttırmak

-Müşteri talepleri arasında denge sağlamak

-Maliyeti azaltmak

-En düşük stok miktarını belirleyerek, ürünlerin eskime unsurlarını en aza indirmek

-Stok fazlasından kaynaklı kayıpların ve hırsızlıkların önüne geçmek

Olası üretim yetersizlikleri için tedbir almak

-Stoklara erişimde ve depolama esnasında, taşıma ve işgücü maliyetini azaltmak

-Depo sayılarını azaltarak yer ve zaman tasarrufu sağlamak

Doğru yapılmış bir Stok Yönetimi ile:

-Fazla üretimin önüne geçilerek gereksiz maliyetin önüne geçilir.

-Bekleme yapılmanın önüne geçilir. Müşteri karşısında firmanın itibar kaybetmemesi ve olası müşteri kaybının engellenmesi sağlanır.

-Ulaştırmadan kaynaklanan maliyet artışlarının önüne geçilir. Müşterinin siparişini yetiştirmek için, ürün tedarikimizi karayoluyla daha ucuza mal etmek yerine maliyeti daha fazla olan uçak yoluna başvurmak gibi sebeplerin önüne geçilmiş olur.

-Ürünü yetiştirmek için işçilerin fazla çalıştırılması işçilerin sağlığına olumsuz etki edecek ve ek maliyete neden olacaktır. Bu zararın önüne geçilir.

-Hatalı üretimin önüne geçilerek olası zararlar engellenir.

Depo Yönetimi

Etkin bir Stok Yönetimi için etkin bir Depo Yönetimi olmazsa olmazdır. Rekabette üstünlüğü ele geçirmek için depo yönetiminin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Depo yönetimi aynı zamanda stok yönetiminin de sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

 Doğru Depo Yönetimi İçin

-Malzemelerin özelliklerine göre doğru raf ve yerleştirme seçeneklerinin belirlenmeli

-Malzeme hareketlerine, akış hızına göre gerekli teçhizat ve personel belirlenmeli

-Bu özellikler göz önünde bulundurularak en uygun depo türü belirlenmeli

-Müşteri taleplerine göre uygun dağıtım stratejileri belirlenmeli

-Müşteri siparişlerini eksiksiz, hasarsız, iadesiz, zamanında gerçekleştirmek, ürünlerin elde kalma riskini azaltacak işlemler için; stok kayıtları, takibi, satış analizleri doğru yapılmalı

Depo Yönetiminin Faydaları

-Müşteri memnuniyetini arttırır.

-Stok miktarlarının bilinmesiyle fazla stokun önüne geçer.

-İadelerin azaltılmasını sağlar.

-Barkodlama ve RF-ID sistemleri ile ürünlerin takibinin hatasız gerçekleşmesi ve sevkiyatların doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

-Stoklama hatalarını engeller. Bozulabilecek ürünlerin gözden kaçması gibi durumları ortadan kaldırır.

-Ürünlerin yerleştirilecekleri yerlerin belirlenmesiyle, ürün toplama işlemlerinde hataların önüne geçer

-Depo alanların etkin kullanılmasını sağlar.

-Sipariş verilerin ürünlerin toplanması için gereksiz zaman harcamalarının önüne geçer.

-Verimliliği arttırır.

-Araçlara ve işçilere aşırı yük yüklemeyi engeller.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte verimliliği arttırmak ve kontrolü kolaylaştırmak için, Depo ve Stok Yönetimi için gerekli tüm bilgilerin bulunduğu ve bu bilgilerin elektronik olarak yönetilmesini sağlayan doğru bir Depo Yönetim Sistemi(Warehouse Management System-WMS) yazılımı belirlenmelidir.

Depo Yönetim Sisteminin İçeriği

-Çalışanların performansı

-Ürünler, özellikleri ve bulundukları yerler

-Müşteriler ve özellikleri

-Depodaki konumların, bölgelerin, rafların vs. listesi ve özellikleri

-Gerçekleşen siparişler

-İadeler

-Giren ürünler

-Yerleştirme işlemleri

-Sipariş listeleri

-Sevkiyat bilgileri gibi depo yönetimi ile ilgili tüm verileri bulundurur.

İşletmenize değer katmak, verimliliği ve rekabet gücünü arttırmak için bu verilerin, analizlerinin ve raporlamalarının doğru yapıldığı, minimum hata ve maksimum performans prensibiyle çalışan bir Depo Yönetim Sistemi yazılımı ile çalışılmalıdır.


Müstahsil Makbuzu Nedir?

Müstahsil makbuzu, Defter tutan-vergiye tabi olan- çiftçi veya toptancıların, defter tutmayan- vergiye tabi olmayan- çiftçilerden satın aldıkları ürünler karşılığında düzenlenmesi zorunlu bir belgedir. iki nüsha olarak düzenlenir. Defter tutan-vergiye tabi olan- çiftçi veya toptancı belgenin birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak saklamaya mecburdur.

Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya aracı tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından düzenlenir ve imzalanır. Çiftçiden avans üzerine yapılan anlaşmalarda, makbuz malın teslimi sırasında verilir. Müstahsil makbuzunun tüccar veya alıcı çiftçi tarafında  kalan nüshası fatura yerine geçer.

Müstahsil makbuzunun da belirlenmiş şekli yoktur. Ancak Vergi Usul Kanunu Madde 235’te bulunması gereken şartları yer alır.Bunlar;

a. Makbuzun tarihi,

b. Malı satın alan tüccar veya çiftçinin soyadı, adı, ünvanı ve adresi.

c. Malı satan çiftçinin soyadı, adı, ikametgan adresi,

d. Satın alınan malın cinsi miktarı ve bedeli

dir.

Müstahsil makbuzu Noterlerden veya Maliyenin anlaşmalı matbaalarından temin edilir.

• GVK'nun 94. maddesine göre Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için % 2, hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için % 1, Ticaret borsalarında tescil ettirilmeden satın alınan zırai mahsuller için % 4, hayvanlar ve bunla­rın mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için % 2 G.V. stopaj ayrılır. Ayrıca, mühtahsil için % 1 oranında Bağ­Kur primi kesintisi yapılır.

• Zırai faaliyet kapsamında, orman idaresine veya orman idaresine karşı taahhütte bulunan kurumlara yapılan orman ağaçlandırması, bakımı, kesimi, ürünlerin toplanması, taşınması ve benzeri hizmetler­de stopaj oranı %2, diğer hizmetlerde %4'dür.